lamotek.pl

Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.

Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni

Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 1 l
cukier - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
dynia hokkaido - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
marchew - 3 szt.
ziemniak - 5 szt.
śmietana 18% - 2 łyżki
pestki dyni - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA:
Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.
3.GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ:
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
4.DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.
Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.

2

PIECZEMY WARZYWA

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.

3

GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

4

DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1297,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

324,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy