lamotek.pl

PASTA Z KALAFIORA • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

PASTA Z KALAFIORA

Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chili mielone - 0,25 łyżeczki
kalafior - 1 szt.
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
olej z pestek dyni - 3 łyżki
orzech laskowy - 120 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KALAFIOR:
Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Studzimy.
2.PRAŻYMY ORZECHY:
Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.
3.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ:
Kalafior wkładamy do pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy więcej oleju.
PASTA Z KALAFIORA

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Studzimy.

2

PRAŻYMY ORZECHY

Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.

3

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Kalafior wkładamy do pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy więcej oleju.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1476,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

738,1 kcal

🥑

Tłuszcz

50,9 g

🌾

Węglowodany

60,6 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy