lamotek.pl

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców

Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka kukurydziana - 60 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
siemię lniane, mielone - 1 łyżka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
napój sojowy - 170 g
mąka pszenna - 85 g
ocet jabłkowy - 2 łyżki
syrop klonowy - 10 g
woda - 125 ml
ogórek - 1 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
orzech nerkowca - 120 g
wegański jogurt kokosowy - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Wszystkie suche składniki gofrów przesiewamy do dużej miski. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce i odstawiamy na 5 minut.
2.PIECZEMY GOFRY:
Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto nakładamy chochlą na gofrownicę i rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 5 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SEREK:
Wszystkie składniki serka miksujemy przy użyciu blendera i przekładamy do miseczki.
4.PRZYGOTOWUJEMY MARYNOWANEGO OGÓRKA:
Ogórka kroimy na długie paski za pomocą obieraczki do warzyw (pomijamy gniazda nasienne).
5.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Dodajemy ogórka i ponownie mieszamy. Odstawiamy co najmniej na 10 minut (im dłużej marynujemy ogórka, tym wyraźniejszy będzie smak).
6.PODAJEMY GOFRY:
Na ciepłe gofry wykładamy twarożek z nerkowców i marynowane ogórki. Całość skrapiamy oliwą. Oprószamy posiekanym koperkiem.
Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie suche składniki gofrów przesiewamy do dużej miski. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce i odstawiamy na 5 minut.

2

PIECZEMY GOFRY

Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto nakładamy chochlą na gofrownicę i rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 5 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Wszystkie składniki serka miksujemy przy użyciu blendera i przekładamy do miseczki.

4

PRZYGOTOWUJEMY MARYNOWANEGO OGÓRKA

Ogórka kroimy na długie paski za pomocą obieraczki do warzyw (pomijamy gniazda nasienne).

5

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Dodajemy ogórka i ponownie mieszamy. Odstawiamy co najmniej na 10 minut (im dłużej marynujemy ogórka, tym wyraźniejszy będzie smak).

6

PODAJEMY GOFRY

Na ciepłe gofry wykładamy twarożek z nerkowców i marynowane ogórki. Całość skrapiamy oliwą. Oprószamy posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1678 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy