Pstrąg pieczony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI KROIMY
na cząstki lub w grubsze plasterki.
MIESZAMY Z POKROJONYM
w plasterki czosnkiem , oliwą, pokrojoną w piórka cebulą , posiekaną pietruszką, posiekaną drobno papryczką , tymiankiem i solą.
WKŁADAMY DO BRYTFANKI
lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut.
OD CZASU DO
czasu mieszamy.
RYBY MYJEMY, OSUSZAMY,
nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny .
ROZCIERAMY MIĘKKIE MASŁO
z posiekanym koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę.
GDY ZIEMNIAKI ZACZYNAJĄ
się rumienić, ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2440 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
610 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
27,8 g
Błonnik
56,6 g
Białko
56,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Kalmary w sosie pomidorowym
Z owoców morza możesz przygotować łatwy i szybki obiad! Spróbuj kalmarów z makaronem w pomidorowym sosie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Ser feta w sezamowej panierce
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.