lamotek.pl

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem

Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
boczniaki - 150 g
ząbek czosnku - 1 szt.
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 80 g
rodzynki - 50 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżka
miód - 12 g
natka pietruszki - 10 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ser kozi - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY BAKŁAŻAN:
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
2.GRILLUJEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
3.PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM:
Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
4.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ:
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.
Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.

2

GRILLUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.

3

PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM

Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

4

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ

Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1576,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

788,2 kcal

🥑

Tłuszcz

44,8 g

🌾

Węglowodany

75,8 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

30,3 g

Podobne przepisy