lamotek.pl

Zupa ziemniaczana z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.

Zupa ziemniaczana z łososiem

Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

liść laurowy - 1 szt.
por - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
łosoś filet, bez skóry - 300 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 100 ml
ziemniak - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POR KROIMY:
w półplasterki.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia.
3.PRZEKŁADAMY GO DO:
większego garnka, dodajemy 3 szklanki wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.
4.W MIĘDZYCZASIE OBIERAMY:
ziemniaki , kroimy je w dość grubą kostkę i dodajemy do gotującej się wody.
5.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
gotujemy do miękkości.
6.FILETY Z ŁOSOSIA:
kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
7.GOTUJEMY KOLEJNE 5:
minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
8.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
9.PRZEKŁADAMY DO MISECZEK:
i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
10.CYTRYNĘ KROIMY NA:
cząstki i podajemy jako dodatek do zupy na osobnym talerzyku.
11.MOŻNA NIĄ SKROPIĆ:
zupę do smaku.
12.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Zupa ziemniaczana z łososiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POR KROIMY

w półplasterki.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia.

3

PRZEKŁADAMY GO DO

większego garnka, dodajemy 3 szklanki wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.

4

W MIĘDZYCZASIE OBIERAMY

ziemniaki , kroimy je w dość grubą kostkę i dodajemy do gotującej się wody.

5

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

gotujemy do miękkości.

6

FILETY Z ŁOSOSIA

kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

7

GOTUJEMY KOLEJNE 5

minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

8

DOPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

9

PRZEKŁADAMY DO MISECZEK

i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

10

CYTRYNĘ KROIMY NA

cząstki i podajemy jako dodatek do zupy na osobnym talerzyku.

11

MOŻNA NIĄ SKROPIĆ

zupę do smaku.

12

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1376 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

26,6 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy