lamotek.pl

Torcik wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie

Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!

Torcik wielkanocny

Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mieszanka do wypieku ciastek Belbake - 1 szt.
galaretka agrestowa - 150 g
woda - 700 ml
ser mascarpone - 250 g
śmietanka 36% - 100 ml
cukier puder - 2 łyżki
dekoracje cukrowe -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA:
Zawartość mieszanki do wypieku ciastek przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wykładamy papierem do pieczenia spód foremki i wylepiamy go przygotowaną masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a po wyjęciu z pieca odstawiamy do ostygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI:
Galaretki rozpuszczamy w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie (700 ml). Mieszamy dokładnie, aż całkowicie się rozpuszczą, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskamy lekką, piankową konsystencję. Galaretka pod wpływem ubijania zmieni swój kolor na jaśniejszy. Piankę wylewamy na wystudzony spód ciasta, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
W misce ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Większość gotowego kremu nakładamy równomiernie na stężałą galaretkę, a pozostałym pokrywamy boki ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.
4.OZDABIAMY CIASTO:
Przed podaniem wedle uznania ozdabiamy ciasto dekoracjami cukrowymi.
Torcik wielkanocny

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Zawartość mieszanki do wypieku ciastek przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wykładamy papierem do pieczenia spód foremki i wylepiamy go przygotowaną masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a po wyjęciu z pieca odstawiamy do ostygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Galaretki rozpuszczamy w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie (700 ml). Mieszamy dokładnie, aż całkowicie się rozpuszczą, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskamy lekką, piankową konsystencję. Galaretka pod wpływem ubijania zmieni swój kolor na jaśniejszy. Piankę wylewamy na wystudzony spód ciasta, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

W misce ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Większość gotowego kremu nakładamy równomiernie na stężałą galaretkę, a pozostałym pokrywamy boki ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.

4

OZDABIAMY CIASTO

Przed podaniem wedle uznania ozdabiamy ciasto dekoracjami cukrowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2127,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

266 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

17,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Torcik wielkanocny - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl