lamotek.pl

Tort marchewkowo-dyniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!

Tort marchewkowo-dyniowy

Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier trzcinowy - 150 g
marchew - 2 szt.
dynia hokkaido - 0,5 szt.
jajko - 2 szt.
olej słonecznikowy - 100 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
cukier puder - 1 łyżka
serek homogenizowany waniliowy - 800 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
śmietana 30% - 200 ml
żelatyna - 2 łyżeczki
masa cukrowa biała - 150 g
masa cukrowa czarna - 50 g
czekolada deserowa - 100 g
Kajmak - 100 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
orzech pekan - 200 g
sok z pomarańczy - 60 ml
syrop klonowy - 30 ml
masło - 15 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT:
Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota ok. 3-4 minut.
2.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia nakłuwamy biszkopt długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest sucha, biszkopt jest gotowy.
3.PIECZEMY ORZECHY PEKAN:
Orzechy pekan łączymy w miseczce z syropem klonowym. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Żelatynę namaczamy w soku z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota.
5.PRZYGOTOWUJEMY DUSZKI Z MASY CUKROWEJ:
Czarną masę cukrową wyrabiamy chwilę w dłoniach, by stała się plastyczna. Wyrobioną masę dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki z masy cukrowej nadziewamy na długie wykałaczki.
6.PRZYGOTOWUJEMY DRZEWO Z CZEKOLADY:
Szablon drzewa umieszczamy pod folią do tworzenia dekoracji z czekolady tak, by pozostawić więcej wolnej przestrzeni u dołu.
7.SKŁADAMY TORT:
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i studzimy, mieszając. Do miseczki z żelatyną przekładamy odrobinę kremu, by ją zahartować. Mieszamy i dodajemy całość do miski z kremem.
8.DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT:
Kajmak przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy nieregularnie na wierzch zestalonego tortu. Na warstwie kajmaku układamy podpieczone orzechy pekan.
Tort marchewkowo-dyniowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT

Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota ok. 3-4 minut.

2

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia nakłuwamy biszkopt długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest sucha, biszkopt jest gotowy.

3

PIECZEMY ORZECHY PEKAN

Orzechy pekan łączymy w miseczce z syropem klonowym. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żelatynę namaczamy w soku z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota.

5

PRZYGOTOWUJEMY DUSZKI Z MASY CUKROWEJ

Czarną masę cukrową wyrabiamy chwilę w dłoniach, by stała się plastyczna. Wyrobioną masę dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki z masy cukrowej nadziewamy na długie wykałaczki.

6

PRZYGOTOWUJEMY DRZEWO Z CZEKOLADY

Szablon drzewa umieszczamy pod folią do tworzenia dekoracji z czekolady tak, by pozostawić więcej wolnej przestrzeni u dołu.

7

SKŁADAMY TORT

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i studzimy, mieszając. Do miseczki z żelatyną przekładamy odrobinę kremu, by ją zahartować. Mieszamy i dodajemy całość do miski z kremem.

8

DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Kajmak przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy nieregularnie na wierzch zestalonego tortu. Na warstwie kajmaku układamy podpieczone orzechy pekan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7415,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

926,9 kcal

🥑

Tłuszcz

50,6 g

🌾

Węglowodany

105,0 g

🥬

Błonnik

17,9 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy

Tort marchewkowo-dyniowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl