lamotek.pl

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą

Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 3 szkl
woda - 1 szkl
oliwa z oliwek - 4 łyżki
soczewica czerwona - 2 szkl
cebula - 2 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
Ajwar - 3 łyżki
przyprawa do mięsa - 18 g
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę i oliwę i dajemy sól. Wybieramy programugniatanie ciasta / twarde ciasto / 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu.
2.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Do umytego pojemnika miksującego MC Smart wlewamy wodę i umieszczamy w nim kosz do gotowania. Przesypujemy do niego soczewicę, wybieramy programgotowanie na parze / temperatura 120°C / obroty 1 / czas 10 minut. Gotową soczewicę przekładamy do miski.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Do umytego pojemnika miksującego dodajemy cebulę i rozdrabniamy ją, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / prędkość 8. Następnie cebulkę zgarniamy ze ścianek urządzenia i podsmażamy z 3 łyżkami oliwy, bez miarki, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / temperaturę 100 stopni / 5 minut/ prędkość 1. Kiedy zostanie ok. 30 sekund do końca smażenia, całość doprawiamy wędzoną słodką papryką, przyprawą do mięs i ajwarem.
4.ROZDRABNIAMY FARSZ:
Do podsmażonych składników dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie farsz mieszamy i rozdrabniamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / prędkość 4.
5.LEPIMY USZKA:
Stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 5-6 cm, na każde nakładamy odrobinę farszu, sklejamy jak pieroga i następnie ich boki łączymy ze sobą.
6.GOTUJEMY USZKA:
Gotowe uszka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
7.PODAJEMY USZKA:
Gotowe uszka skrapiamy delikatnie pozostałą oliwą, aby się nie sklejały, i podajemy z gorącym barszczem.
Wegańskie uszka nadziewane soczewicą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę i oliwę i dajemy sól. Wybieramy programugniatanie ciasta / twarde ciasto / 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu.

2

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do umytego pojemnika miksującego MC Smart wlewamy wodę i umieszczamy w nim kosz do gotowania. Przesypujemy do niego soczewicę, wybieramy programgotowanie na parze / temperatura 120°C / obroty 1 / czas 10 minut. Gotową soczewicę przekładamy do miski.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Do umytego pojemnika miksującego dodajemy cebulę i rozdrabniamy ją, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / prędkość 8. Następnie cebulkę zgarniamy ze ścianek urządzenia i podsmażamy z 3 łyżkami oliwy, bez miarki, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / temperaturę 100 stopni / 5 minut/ prędkość 1. Kiedy zostanie ok. 30 sekund do końca smażenia, całość doprawiamy wędzoną słodką papryką, przyprawą do mięs i ajwarem.

4

ROZDRABNIAMY FARSZ

Do podsmażonych składników dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie farsz mieszamy i rozdrabniamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / prędkość 4.

5

LEPIMY USZKA

Stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 5-6 cm, na każde nakładamy odrobinę farszu, sklejamy jak pieroga i następnie ich boki łączymy ze sobą.

6

GOTUJEMY USZKA

Gotowe uszka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

7

PODAJEMY USZKA

Gotowe uszka skrapiamy delikatnie pozostałą oliwą, aby się nie sklejały, i podajemy z gorącym barszczem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4377,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

437,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

77,3 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy