lamotek.pl

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta czerwona - 0,5 szt.
masło - 80 g
miód - 3 łyżki
ocet winny, biały - 5 łyżek
olej rzepakowy - 20 ml
natka pietruszki - 5 g
sok pomarańczowy - 625 ml
sól - 1 szczypta
kaczka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 160 stopni C (termoobieg).
2.KAPUSTA SIEKAMY KAPUSTĘ,:
po czym wrzucamy ją do dużego garnka lub głębokiej patelni.
3.DODAJEMY 1 SZKLANKĘ:
soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego.
4.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO ZMIELONĄ:
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5.GOTUJEMY BEZ PRZYKRYCIA,:
od czasu do czasu mieszając.
6.KAPUSTĘ DUSIMY:
ok. 1,5 GODZ.
7.JEŻELI KAPUSTA JEST:
sucha, podlewamy ją 1/2 szklanki soku.
8.POD KONIEC DOPRAWIAMY:
odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.
9.KACZKA USUWAMY NADMIAR:
tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). USUWAMY RESZTĘ: piór.
10.KACZKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem od środka. WIĄŻEMY.
11.NASTĘPNIE SMARUJEMY OLEJEM,:
doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
12.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde 1/2 kilograma.
13.SOS W GARNKU:
rozpuszczamy 80 g cukru.
14.DODAJEMY 3 ŁYŻKI:
octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego.
15.MIESZAMY I:
podgotowujemy.
16.WYŁĄCZAMY PALNIK POD:
garnkiem, następnie dodajemy 60g-80g zimnego masła aby zagęścić sos.
17.DODAJEMY DO NIEGO:
troszkę pieprzu.
18.JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY:
kaczkę z piekarnika.
19.SMARUJEMY KACZKĘ SOSEM,:
resztę sosu podajemy w sosjerce. KAPUSTĘ CZERWONĄ WYKŁADAMY: na talerz.
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 160 stopni C (termoobieg).

2

KAPUSTA SIEKAMY KAPUSTĘ,

po czym wrzucamy ją do dużego garnka lub głębokiej patelni.

3

DODAJEMY 1 SZKLANKĘ

soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego.

4

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO ZMIELONĄ

solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5

GOTUJEMY BEZ PRZYKRYCIA,

od czasu do czasu mieszając.

6

KAPUSTĘ DUSIMY

ok. 1,5 GODZ.

7

JEŻELI KAPUSTA JEST

sucha, podlewamy ją 1/2 szklanki soku.

8

POD KONIEC DOPRAWIAMY

odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.

9

KACZKA USUWAMY NADMIAR

tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). USUWAMY RESZTĘ: piór.

10

KACZKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem od środka. WIĄŻEMY.

11

NASTĘPNIE SMARUJEMY OLEJEM,

doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.

12

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde 1/2 kilograma.

13

SOS W GARNKU

rozpuszczamy 80 g cukru.

14

DODAJEMY 3 ŁYŻKI

octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego.

15

MIESZAMY I

podgotowujemy.

16

WYŁĄCZAMY PALNIK POD

garnkiem, następnie dodajemy 60g-80g zimnego masła aby zagęścić sos.

17

DODAJEMY DO NIEGO

troszkę pieprzu.

18

JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY

kaczkę z piekarnika.

19

SMARUJEMY KACZKĘ SOSEM,

resztę sosu podajemy w sosjerce. KAPUSTĘ CZERWONĄ WYKŁADAMY: na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5708,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1427,1 kcal

🥑

Tłuszcz

92,3 g

🌾

Węglowodany

56,4 g

🥬

Błonnik

32,2 g

💪

Białko

32,2 g

Podobne przepisy

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl