lamotek.pl

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym • przepis • składniki • przygotowanie

Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym

Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 200 g
woda - 40 ml
żelatyna - 5 g
sok z limonki - 10 ml
śmietana 30% - 600 ml
cukier - 200 g
jajko - 3 szt.
kakao - 1 łyżka
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 100 g
czekolada deserowa - 200 g
buraki gotowane - 200 g
cukier puder - 5 g
malina - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Buraki blendujemy. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi (nie ubijamy). Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko. Łączymy ze sobą zmiksowane buraczki, suche składniki i jajka z cukrem i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopiona czekoladę z masłem i ponownie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY BROWNIE:
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Zagotowujemy 200 ml śmietanki, dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Buraczki miksujemy, maliny miksujemy osobno i przecieramy przez sito. Dodajemy do śmietanki i odstawiamy masę do ostudzenia. Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy i łączymy z przygotowaną masą. Dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby — cukier puder. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone brownie i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zestalenia musu.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY BROWNIE:
Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Buraki blendujemy. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi (nie ubijamy). Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko. Łączymy ze sobą zmiksowane buraczki, suche składniki i jajka z cukrem i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopiona czekoladę z masłem i ponownie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY BROWNIE

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Żelatynę namaczamy w wodzie. Zagotowujemy 200 ml śmietanki, dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Buraczki miksujemy, maliny miksujemy osobno i przecieramy przez sito. Dodajemy do śmietanki i odstawiamy masę do ostudzenia. Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy i łączymy z przygotowaną masą. Dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby — cukier puder. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone brownie i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zestalenia musu.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY BROWNIE

Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6710,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,9 g

🌾

Węglowodany

36 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl