Marynata do karkówki • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARKÓWKĘ
Mięso rozłóż na desce do krojenia, a następnie przykryj każdy kawałek folią spożywczą. Połóż czystą ścierkę na jednym kawałku mięsa z folią i delikatnie je rozbij. Czynność powtarzaj, aż rozbijesz każdy kawałek mięsa.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wlej oliwę, a następnie dodaj musztardę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do marynaty. Całość wymieszaj trzepaczką, tak aby wszystkie składniki się połączyły i marynata miała jednorodną konsystencję. Czosnek obierz z łupinek, a potem przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników. Gałązki rozmarynu podziel na mniejsze partie i również wrzuć do miski. Na sam koniec dodaj wszystkie sypkie przyprawy i ponownie wymieszaj trzepaczką.
MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę przełóż do miski i wlej do niej przygotowaną marynatę. Upewnij się, że mięso jest dokładnie pokryte z każdej strony.
ODSTAWIAMY MIĘSO DO LODÓWKI
Zamknij pojemnik pokrywką i włóż go do lodówki. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym lepiej. Minimalny czas marynowania wynosi 1,5 godziny. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij karkówkę z lodówki i pozostaw ją na blacie na kilkanaście minut. Mięso możesz smażyć dopiero wtedy, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1802,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,7 kcal
Tłuszcz
39,2 g
Węglowodany
24 g
Błonnik
15,4 g
Białko
41,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Kajzerki z warzywami
Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!