Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek i białek dodajemy po łyżce cukru.
SMAŻYMY PLACUSZKI PARTIAMI
Ciasto wylewamy partiami na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor.
DO SOSU DODAJEMY MASŁO
W KAWAŁKACH, SOK I SKÓRKĘ Z LIMONKI: Dodajemy schłodzone masło pokrojone na kawałki, odrobinę skórki z limonki i soku według uznania. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Racuszki podajemy z sosem pomarańczowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3143,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
785,9 kcal
Tłuszcz
37,5 g
Węglowodany
79,2 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, serem camembert, figami i borówkami to pyszny pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Sprawdź, jak łatwo przygotować to robiące wrażenie danie!

Pieczone żeberka
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szakszuka
Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem, to idealny dodatek do dań na letnie dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!