Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PODPIEKAMY SPÓD
Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny.
PIECZEMY TARTĘ
Farsz przekładamy na wystudzony spód tarty. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4496,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
449,6 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
32,5 g
Błonnik
2,9 g
Białko
14,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!

Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Daktyle faszerowane kremem dubajskim
Faszerowane daktyle z kremem czekoladowym w stylu dubajskim, oblane gorzką czekoladą i udekorowane pistacjami to szybki, efektowny i zdrowy deser na każdą okazję!