lamotek.pl

Brukselka zapiekana z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Brukselka zapiekana z boczkiem

Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 500 g
tymianek świeży - 40 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
cytryna - 1 szt.
miód - 1 łyżka
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
grana padano - 80 g
pomidor suszony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY W GARNKU BOCZEK I BRUKSELKĘ:
Na dnie wyjętego z wody garnka rzymskiego układamy 3 plastry boczku. Brukselkę przesypujemy na boczek i rozkładamy równomiernie. Na brukselce układamy pozostałe plastry boczku i posypujemy je gałązkami świeżego tymianku.
2.PIECZEMY BRUKSELKĘ:
Garnek rzymski przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika*. Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Pieczemy brukselkę z boczkiem przez godzinę.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy na talerz. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z ⅓ cytryny, ¾ startego sera grana padano i posiekaną drobno pietruszkę.
4.PODAJEMY BRUKSELKĘ:
Garnek rzymski przekładamy na drewnianą deskę. Zdejmujemy wierzchni boczek z brukselki. Brukselkę układamy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy zdjętymi plastrami boczku. Wierzch posypujemy resztą sera grana padano.
Brukselka zapiekana z boczkiem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY W GARNKU BOCZEK I BRUKSELKĘ

Na dnie wyjętego z wody garnka rzymskiego układamy 3 plastry boczku. Brukselkę przesypujemy na boczek i rozkładamy równomiernie. Na brukselce układamy pozostałe plastry boczku i posypujemy je gałązkami świeżego tymianku.

2

PIECZEMY BRUKSELKĘ

Garnek rzymski przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika*. Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Pieczemy brukselkę z boczkiem przez godzinę.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy na talerz. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z ⅓ cytryny, ¾ startego sera grana padano i posiekaną drobno pietruszkę.

4

PODAJEMY BRUKSELKĘ

Garnek rzymski przekładamy na drewnianą deskę. Zdejmujemy wierzchni boczek z brukselki. Brukselkę układamy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy zdjętymi plastrami boczku. Wierzch posypujemy resztą sera grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1025,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

46,4 g

🥬

Błonnik

28,1 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy