Tarta flambee • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj wałek blachę do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
ZAGNIATAMY CIASTO MIESZAMY WSZYSTKIE
SKŁADNIKI CIASTA.
DOKŁADNIE ZAGNIATAMY I ROZWAŁKOWUJEMY NA BLACIE OPRÓSZONYM MĄKĄ NA CIENKI PLACEK.
PRZEKŁADAMY NA BLACHĘ POSMAROWANĄ OLIWĄ.
PIECZEMY TARTĘ CEBULE I
figi kroimy w plasterki.
Ser trzemy na tarce.
Na placku układamy składniki
cebule, figi i szynkę.
Wierzch posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C i pieczemy przez 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy pestkami granatu, układamy rukolę i skrapiamy olejem z pestek winogron.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2080,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
520,1 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
52,0 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!