lamotek.pl

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników • przepis • składniki • przygotowanie

Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników

Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
mix ziaren - 1 łyżka
sól - 1 łyżka
szparagi zielone - 1 kg
masło - 200 g
mąka pszenna - 200 g
twaróg wędzony - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Twaróg, masło i mąkę łączymy w dużej misce. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
2.WAŁKUJEMY CIASTO I OWIJAMY SZPARAGI:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 4-5 mm, a następnie wykrawamy z niego kwadraty.
3.PIECZEMY SZPARAGI W CIEŚCIE:
Szparagi w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto za pomocą pędzelka. Całość oprószamy miksem ziaren lub czarnuszką.
Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Twaróg, masło i mąkę łączymy w dużej misce. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

2

WAŁKUJEMY CIASTO I OWIJAMY SZPARAGI

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 4-5 mm, a następnie wykrawamy z niego kwadraty.

3

PIECZEMY SZPARAGI W CIEŚCIE

Szparagi w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto za pomocą pędzelka. Całość oprószamy miksem ziaren lub czarnuszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2993,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374,2 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl