lamotek.pl

Gulasz z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Gulasz z indyka

Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

indyk udko - 1000 g
bulion - 200 ml
papryka czerwona - 2 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
wino białe, wytrawne - 80 ml
pomidor suszony - 4 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 2 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,3 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Obieramy udziec ze skóry i kroimy go na mniejsze kawałki. Dodajemy do miski.
2.PRZYPRAWIAMY UDZIEC:
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (poza liściem laurowym i zielem) i mieszamy dokładnie, aby wszystkie przyprawy sypkie pokryły całą powierzchnię indyka.
3.ODKŁADAMY MIĘSO:
Miskę z indykiem przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na bok na ok. 40 minut, aby mięso nabrało aromatu przypraw.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebule obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Paprykę oraz marchew myjemy. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a potem kroimy w większe, okazałe kawałki.
5.PODSMAŻAMY MIĘSO:
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wkładamy do niego całego indyka. Podsmażamy na średnim ogniu przez 12 minut, co jakiś czas mieszając.
6.DODAJEMY WARZYWA:
Do garnka dodajemy cebulę, paprykę oraz marchew. Całość smażymy przez 10 minut, mieszając co kilka minut.
7.DODAJEMY WINO:
Dodajemy wino do garnka i czekamy, aż się zredukuje.
8.DODAJEMY BULION:
Wlewamy bulion i przykrywamy garnek pokrywką. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny.
9.DODAJEMY POMIDORY:
Gdy bulion się zredukuje, dodajemy pomidory z puszki i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez kolejne pół godziny.
10.ZAGĘSZCZAMY GULASZ:
Pod koniec gotowania gulaszu do kubka wlewamy ok. 100 ml wywaru z garnka i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i dolewamy do gulaszu. Ponownie wszystko mieszamy i czekamy, aż gulasz zgęstnieje. Tak przygotowany gulasz ściągamy z kuchenki i podajemy w towarzystwie ziemniaków, klusek, chleba lub kaszy.
Gulasz z indyka

Czas przygotowania

115 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Obieramy udziec ze skóry i kroimy go na mniejsze kawałki. Dodajemy do miski.

2

PRZYPRAWIAMY UDZIEC

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (poza liściem laurowym i zielem) i mieszamy dokładnie, aby wszystkie przyprawy sypkie pokryły całą powierzchnię indyka.

3

ODKŁADAMY MIĘSO

Miskę z indykiem przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na bok na ok. 40 minut, aby mięso nabrało aromatu przypraw.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebule obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Paprykę oraz marchew myjemy. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a potem kroimy w większe, okazałe kawałki.

5

PODSMAŻAMY MIĘSO

W garnku rozgrzewamy olej, a potem wkładamy do niego całego indyka. Podsmażamy na średnim ogniu przez 12 minut, co jakiś czas mieszając.

6

DODAJEMY WARZYWA

Do garnka dodajemy cebulę, paprykę oraz marchew. Całość smażymy przez 10 minut, mieszając co kilka minut.

7

DODAJEMY WINO

Dodajemy wino do garnka i czekamy, aż się zredukuje.

8

DODAJEMY BULION

Wlewamy bulion i przykrywamy garnek pokrywką. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny.

9

DODAJEMY POMIDORY

Gdy bulion się zredukuje, dodajemy pomidory z puszki i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez kolejne pół godziny.

10

ZAGĘSZCZAMY GULASZ

Pod koniec gotowania gulaszu do kubka wlewamy ok. 100 ml wywaru z garnka i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i dolewamy do gulaszu. Ponownie wszystko mieszamy i czekamy, aż gulasz zgęstnieje. Tak przygotowany gulasz ściągamy z kuchenki i podajemy w towarzystwie ziemniaków, klusek, chleba lub kaszy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2159,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

431,9 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

20,9 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

42,5 g

Podobne przepisy