lamotek.pl

Warkocz cynamonowo - marcepanowy • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 22 g
masło - 40 g
mąka pszenna - 300 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
cukier puder - 50 g
cynamon - 1 łyżeczka
marcepan - 200 g
migdały - 100 g
rum - 20 ml
jajko - 1 szt.
miód - 2 łyżki
migdały płatki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE MASŁO:
roztapiamy i delikatnie studzimy.
2.DROŻDŻE UCIERAMY Z:
cukrem.
3.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym.
4.MĄKĘ PRZESIEWAMY DO:
miski.
5.W MĄCE ROBIMY:
zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru.
6.ROBIMY ROZCZYN, MISKĘ:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
7.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
8.GDY ROZCZYN UROŚNIE:
mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli.
9.CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY,:
aż będzie odklejać się od ręki.
10.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA:
(musi podwoić swoją objętość).
11.MASA CYNAMONOWO -:
marcepanowa Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder.
12.MASĘ DOBRZE WYRABIAMY,:
na koniec dodajemy cynamon i rum.
13.WYROŚNIĘTE CIASTO PONOWNIE:
zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
14.NA ROZWAŁKOWANE CIASTO:
wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
15.ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC OD:
dłuższego boku.
16.ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE:
rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
17.ZAPLATAMY WARKOCZ I:
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
18.WARKOCZ SMARUJEMY BIAŁKIEM:
i posypujemy płatkami migdałów.
19.ODSTAWIAMY NA OKOŁO:
20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
20.UPIECZONY, JESZCZE GORĄCY:
warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.
Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE MASŁO

roztapiamy i delikatnie studzimy.

2

DROŻDŻE UCIERAMY Z

cukrem.

3

MLEKO PODGRZEWAMY DO

temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym.

4

MĄKĘ PRZESIEWAMY DO

miski.

5

W MĄCE ROBIMY

zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru.

6

ROBIMY ROZCZYN, MISKĘ

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

7

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

8

GDY ROZCZYN UROŚNIE

mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli.

9

CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY,

aż będzie odklejać się od ręki.

10

ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA

(musi podwoić swoją objętość).

11

MASA CYNAMONOWO -

marcepanowa Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder.

12

MASĘ DOBRZE WYRABIAMY,

na koniec dodajemy cynamon i rum.

13

WYROŚNIĘTE CIASTO PONOWNIE

zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.

14

NA ROZWAŁKOWANE CIASTO

wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.

15

ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC OD

dłuższego boku.

16

ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE

rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.

17

ZAPLATAMY WARKOCZ I

układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

18

WARKOCZ SMARUJEMY BIAŁKIEM

i posypujemy płatkami migdałów.

19

ODSTAWIAMY NA OKOŁO

20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.

20

UPIECZONY, JESZCZE GORĄCY

warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3890,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

63,7 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy