lamotek.pl

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami

Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

imbir świeży - 10 g
miód - 1 łyżka
ananas - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
kolendra świeża - 45 g
szczypior cebuli - 24 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
kasza jaglana - 300 g
pomidor suszony - 50 g
krewetki - 600 g
woda - 900 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z pomarańczy - 200 ml
sok z limonki - 40 ml
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 10 g
masło - 20 g
mąka pszenna tortowa - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając. Dodajemy 450 ml zimnej wody, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą, zwiększamy ogień pod rondlem. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.
2.SMAŻYMY KREWETKI:
Na czystą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy. Do zredukowanego sosu wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Krewetki przekładamy do czystej miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS IMBIROWY:
Do osobnej miseczki przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY TABBOULEH:
Do krewetek w misce przekładamy kaszę, mieszamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. Zalewamy sosem z imbirem. Całość dokładnie mieszamy.
Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając. Dodajemy 450 ml zimnej wody, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą, zwiększamy ogień pod rondlem. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.

2

SMAŻYMY KREWETKI

Na czystą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy. Do zredukowanego sosu wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Krewetki przekładamy do czystej miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS IMBIROWY

Do osobnej miseczki przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY TABBOULEH

Do krewetek w misce przekładamy kaszę, mieszamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. Zalewamy sosem z imbirem. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3268,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

544,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

73 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

22,7 g

Podobne przepisy