lamotek.pl

Parówki w cieście – pigs in a blanket • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Parówki w cieście – pigs in a blanket

Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 5 g
jajko - 1 szt.
masło - 35 g
mąka pszenna typ 450 - 300 g
mleko 3,2% - 230 ml
parówka - 300 g
mleko - 70 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sezam biały - 1 łyżka
sól gruboziarnista - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Do misy robota wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i miękkie masło. Mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.
3.FORMUJEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kulkę. Kulki ciasta nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
4.OWIJAMY PARÓWKI CIASTEM:
Z każdej kulki formujemy długi wałeczek (o długości ok. 40-50 cm). Tak przygotowanym ciastem owijamy parówki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, a następnie oprószamy sezamem i solą. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut.
5.PIECZEMY PARÓWKI W CIEŚCIE:
Parówki w cieście pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Parówki w cieście – pigs in a blanket

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy robota wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i miękkie masło. Mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.

3

FORMUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kulkę. Kulki ciasta nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

4

OWIJAMY PARÓWKI CIASTEM

Z każdej kulki formujemy długi wałeczek (o długości ok. 40-50 cm). Tak przygotowanym ciastem owijamy parówki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, a następnie oprószamy sezamem i solą. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut.

5

PIECZEMY PARÓWKI W CIEŚCIE

Parówki w cieście pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2587,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

431,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy

Parówki w cieście – pigs in a blanket - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl