Wegańskie makaroniki • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY AQUAFABĘ
Aquafabę, czyli płyn z puszki ciecierzycy, wlewamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia. Finalnie potrzebujemy 120 ml gęstej aquafaby.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i wlewamy 50 ml wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY NA MAKARONIKI
Migdały mieszamy razem z cukrem pudrem i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Aqufabę dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do migdałów oraz cukru pudru i dokładnie mieszamy, drugą przekładamy do misy miksera. Aquafabę ubijamy przez 3 minuty, zaczynając od najniższych obrotów miksera, następnie zwiększamy obroty i ubijamy 5-8 minut. Pod koniec wolno wsypujemy pozostałe 30 g cukru i dalej ubijamy. Kiedy temperatura syropu cukrowego osiągnie 110˚C (sprawdzamy termometrem cukierniczym lub przeprowadzamy próbę pióra), wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanej na małych obrotach aquafaby. Następnie zwiększamy obroty i całość miksujemy kolejne 5-8 minut, aż masa się wystudzi. Ubitą aquafabę łączymy z masą migdałową w trzech turach, dokładnie mieszając.
PIECZEMY MAKARONIKI
Blachę piekarnikową wykładamy matą do makaroników lub papierem do pieczenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę. Blachą uderzamy kilka razy o blat, żeby makaroniki odrobinę się rozlały oraz pozbyły nadmiaru powietrza. Makaroniki odstawiamy na 30-50 minut, aż będą suche oraz matowe i utworzy się na nich charakterystyczna skorupka. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130˚C przez 12 minut. Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy z papieru, dopiero gdy będą całkowicie wystudzone.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do misy blendera przekładamy obrane i pozbawione pestki awokado oraz obranego banana. Dodajemy kakao, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do rękawa cukierniczego.
DEKORUJEMY MAKARONIKI
Na połowę makaroników szprycujemy krem, a następnie przykrywamy je pozostałymi makaronikami. Czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej dekorujemy wierzch makaroników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4143 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,1 kcal
Tłuszcz
5,6 g
Węglowodany
19,8 g
Błonnik
3,0 g
Białko
3,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z awokado, łososiem i superfoods
Na superdobry początek dnia: kanapka z superfoods! Wykorzystaj chleb pełen ziaren do przygotowania apetycznych kromek z łososiem, awokado, ziarnami i suszonymi owocami.

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Tosty z awokado i jajkiem
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!