lamotek.pl

Minestrone z pesto z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.

Minestrone z pesto z pomidorów

Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

brokuł - 250 g
bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cykoria - 150 g
cytryna - 0,25 szt.
fasola szparagowa - 250 g
liść laurowy - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
bagietka - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 40 g
pomidor suszony - 100 g
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
orzech nerkowca - 40 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Pomidory odsączamy. Rozmaryn myjemy, igły obrywamy. Oba składniki miksujemy z orzechami nerkowca i parmezanem pokrojonym w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewamy oliwę i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w grube plastry, a następnie na pół. Strąki fasolki kroimy na pół. Brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę, cukinię i paprykę podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolkę – gotujemy przez 7 minut. Dodajemy różyczki brokułu i gotujemy przez kolejne 4-5 minut. Cykorię myjemy, odsączamy i rwiemy na duże kawałki.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Liść laurowy wyjmujemy z zupy. Zupę doprawiamy do smaku sokiem i skórką z cytryny,
Minestrone z pesto z pomidorów

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Pomidory odsączamy. Rozmaryn myjemy, igły obrywamy. Oba składniki miksujemy z orzechami nerkowca i parmezanem pokrojonym w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewamy oliwę i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w grube plastry, a następnie na pół. Strąki fasolki kroimy na pół. Brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę, cukinię i paprykę podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolkę – gotujemy przez 7 minut. Dodajemy różyczki brokułu i gotujemy przez kolejne 4-5 minut. Cykorię myjemy, odsączamy i rwiemy na duże kawałki.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Liść laurowy wyjmujemy z zupy. Zupę doprawiamy do smaku sokiem i skórką z cytryny,

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1503 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

33,2 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy