lamotek.pl

Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji • przepis • składniki • przygotowanie

Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!

Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji

Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1000 ml
ryż carnaroli - 220 g
groszek zielony, świeży - 300 g
parmezan tarty - 100 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 30 g
oliwa z oliwek - 30 ml
sól - 2 g
pieprz czarny - 0,5 g
natka pietruszki - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno. Pancettę pokrój w większą kostkę lub podłużne paski.
2.SMAŻYMY RYŻ:
Ustaw rondelek na kuchence, a następnie na małym ogniu podpraż ryż. Po ok. 1-2 minut dodaj oliwę i smaż dalej.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę, a po chwili wrzuć także pacettę. Całość smaż 3-4 minuty. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
4.DODAJEMY BULION:
Gdy składniki zrobią się rumiane, zacznij powoli dodawać bulion. Dolewaj go chochelka po chochelce, cały czas mieszając. Nie pozwól mu się całkiem wygotować.
5.DODAJEMY GROSZEK:
Gdy zauważysz, że ryż zaczyna być al dente, dodaj groszek i wymieszaj. Gotuj całość przez 3 minuty.
6.WYKAŃCZAMY RISOTTO:
Dodaj do ryżu masło oraz ser, a potem przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Na desce poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do rondelka. Ponownie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż danie nabierze kremowej konsystencji.
7.SERWUJEMY RISOTTO:
Gdy risotto będzie gotowe, wyłóż je na talerz i ozdób tartym parmezanem lub pietruszką.
Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno. Pancettę pokrój w większą kostkę lub podłużne paski.

2

SMAŻYMY RYŻ

Ustaw rondelek na kuchence, a następnie na małym ogniu podpraż ryż. Po ok. 1-2 minut dodaj oliwę i smaż dalej.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Do ryżu dodaj czosnek i cebulę, a po chwili wrzuć także pacettę. Całość smaż 3-4 minuty. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.

4

DODAJEMY BULION

Gdy składniki zrobią się rumiane, zacznij powoli dodawać bulion. Dolewaj go chochelka po chochelce, cały czas mieszając. Nie pozwól mu się całkiem wygotować.

5

DODAJEMY GROSZEK

Gdy zauważysz, że ryż zaczyna być al dente, dodaj groszek i wymieszaj. Gotuj całość przez 3 minuty.

6

WYKAŃCZAMY RISOTTO

Dodaj do ryżu masło oraz ser, a potem przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Na desce poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do rondelka. Ponownie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż danie nabierze kremowej konsystencji.

7

SERWUJEMY RISOTTO

Gdy risotto będzie gotowe, wyłóż je na talerz i ozdób tartym parmezanem lub pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1971 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

63,7 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy