Kuskus z gulaszem jagnięcym • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.
GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA
Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM: W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.
ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ
Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3190,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
531,8 kcal
Tłuszcz
26,9 g
Węglowodany
56,2 g
Błonnik
29,3 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Bigos świąteczny na gęsiej piersi
Spróbuj bigosu z suszonymi owocami, grzybami i boczkiem! Podany z piersią gęsi smakuje wyśmienicie!