lamotek.pl

Kuskus z gulaszem jagnięcym • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!

Kuskus z gulaszem jagnięcym

Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 1 szt.
olej - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
wino białe - 250 ml
ziele angielskie - 2 szt.
morele suszone - 6 szt.
syrop z agawy - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
jagnięcina, udo - 700 g
ząbek czosnku - 3 szt.
bulion warzywny - 250 ml
cebula czerwona - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
orzech laskowy - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 2 łyżki
sól - 0,25 łyżeczki
żurawina suszona - 50 g
olej kokosowy - 1 łyżka
kasza kuskus - 180 g
mięta świeża - 2 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.
2.GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA:
Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM: W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.
3.ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ:
Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
4.ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Kuskus z gulaszem jagnięcym

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w talarki, paprykę w słupki. W naczyniu żeliwnym lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej i obsmażamy pokrojone w większą kostkę, doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy, aż nabierze brązowej barwy, następnie przekładamy na talerz.

2

GOTUJEMY MIĘSO I WARZYWA

Z BIAŁYM WINEM I WYWAREM: W tym samym naczyniu podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy krojone pomidory, przyprawy, morele pokrojone w plasterki, syrop z agawy i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy.

3

ZALEWAMY ŻURAWINĘ I KUSKUS WODĄ

Kaszę kuskus wraz z żurawinami zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

4

ŁĄCZYMY KUSKUS Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie mieszamy z kaszą. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Kuskus skrapiamy 2 łyżkami soku z pomarańczy – ewentualnie dodajemy kolejne 2 łyżki. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi kaszę. Na koniec dekorujemy skórką startą z pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3190,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

531,8 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

56,2 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy

Kuskus z gulaszem jagnięcym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl