lamotek.pl

Tradycyjny żurek na zakwasie • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Tradycyjny żurek na zakwasie

Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

liść laurowy - 4 szt.
marchew - 1 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 4 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 1 szt.
grzyby suszone - 4 g
boczek wędzony - 500 g
chrzan tarty - 2 łyżki
ziemniak - 5 szt.
cebula - 2 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
kiełbasa biała surowa - 400 g
bulion wieprzowy - 2 l
pieprz czarny - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
śmietana 30% - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
zakwas na żurek - 2 l
lubczyk świeży - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY WYWAR Z ZAKWASEM:
Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.
2.ZABIELAMY ŻUREK:
Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.
3.PARUJEMY ZIEMNIAKI:
Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ:
Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.
5.PODAJEMY ŻUREK:
Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.
Tradycyjny żurek na zakwasie

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY WYWAR Z ZAKWASEM

Wywar odcedzamy. Boczek, marchew i grzyby odkładamy, a do garnka z wywarem przelewamy przez sito wymieszany zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu.

2

ZABIELAMY ŻUREK

Śmietanę hartujemy i przelewamy do żurku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy żurek z ognia.

3

PARUJEMY ZIEMNIAKI

Dwie łyżki wazowe wywaru przelewamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki i parujemy je pod przykryciem ok. 10 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ

Boczek ugotowany w wywarze przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor.

5

PODAJEMY ŻUREK

Ziemniaki wykładamy na talerz z porcją okrasy, zalewamy żurkiem. Żurek podajemy z białą kiełbasą i świeżym lubczykiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5246,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

655,8 kcal

🥑

Tłuszcz

43,3 g

🌾

Węglowodany

43,1 g

🥬

Błonnik

21,8 g

💪

Białko

21,8 g

Podobne przepisy

Tradycyjny żurek na zakwasie - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl