lamotek.pl

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe

Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 250 g
brzoskwinia - 400 g
cukier puder - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 150 g
jajko - 4 szt.
jogurt naturalny - 3 łyżki
masło - 250 g
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wanilia - 6 g
mąka pszenna - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.MASŁO UCIERAMY Z CUKREM I WANILIĄ:
Masło ucieramy z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja w temperaturze pokojowej. Mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy jogurt.
Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASŁO UCIERAMY Z CUKREM I WANILIĄ

Masło ucieramy z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja w temperaturze pokojowej. Mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy jogurt.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3883,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

277,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy