lamotek.pl

Tartaletka z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Tartaletka z jabłkami

Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
cynamon - 1 szczypta
jabłko czerwone - 5 szt.
jajko - 1 szt.
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTE I:
obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry.
2.ROZWIJAMY ARKUSZE CIASTA:
francuskiego, za pomocą noża każdy z arkuszy dzielimy na 6 równych części.
3.FOREMKI DO TARTALETEK:
dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki.
4.TAK PRZYGOTOWANE WSTAWIAMY:
na 10 minut do zamrażalnika.
5.ŻÓŁTKO ODDZIELAMY OD:
białka.
6.BIAŁKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM:
i smarujemy nim ciasto.
7.TARTALETKI WYPEŁNIAMY KAWAŁKAMI:
jabłek, wierzch posypujemy cukrem, cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na około 20 minut.
8.JAK PODAWAĆ PO:
upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania, podajemy posypane np.
9.
CUKREM PUDREM.:
Tartaletka z jabłkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTE I

obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry.

2

ROZWIJAMY ARKUSZE CIASTA

francuskiego, za pomocą noża każdy z arkuszy dzielimy na 6 równych części.

3

FOREMKI DO TARTALETEK

dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki.

4

TAK PRZYGOTOWANE WSTAWIAMY

na 10 minut do zamrażalnika.

5

ŻÓŁTKO ODDZIELAMY OD

białka.

6

BIAŁKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM

i smarujemy nim ciasto.

7

TARTALETKI WYPEŁNIAMY KAWAŁKAMI

jabłek, wierzch posypujemy cukrem, cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na około 20 minut.

8

JAK PODAWAĆ PO

upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania, podajemy posypane np.

9

CUKREM PUDREM.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2788,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464,7 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

54,5 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Tartaletka z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl