lamotek.pl

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 60 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
jajko - 2 szt.
masło - 120 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 70 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 130 g
cukier trzcinowy - 1 łyżka
orzech włoski - 40 g
cynamon - 1 szczypta
gruszka - 1 szt.
syrop z agawy - 100 g
kardamon, mielony - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO KRUCHE:
Na stolnicy łączymy przesiane obie mąki, cukier puder, szczyptę soli oraz cukier waniliowy (link do triku na cukier waniliowy?). Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Siekamy nożem do momentu połączenia się składników. Następnie delikatnie zagniatamy rękoma. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45 minut.
2.KARMELIZUJEMY GRUSZKI:
Gruszki odsączamy i kroimy na cząstki. Na patelnię wlewamy syrop z agawy, gotujemy do momentu zmiany koloru na bursztynowy. Dodajemy gruszki i karmelizujemy przez kilka minut. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Gruszki przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 35 x 18 cm. Na środek wykładamy wystudzone gruszki, zostawiając margines szerokości około 3 cm. Zawijamy ciasto. Gruszki posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Tartę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 30 minut. Studzimy.
Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO KRUCHE

Na stolnicy łączymy przesiane obie mąki, cukier puder, szczyptę soli oraz cukier waniliowy (link do triku na cukier waniliowy?). Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Siekamy nożem do momentu połączenia się składników. Następnie delikatnie zagniatamy rękoma. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45 minut.

2

KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Gruszki odsączamy i kroimy na cząstki. Na patelnię wlewamy syrop z agawy, gotujemy do momentu zmiany koloru na bursztynowy. Dodajemy gruszki i karmelizujemy przez kilka minut. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Gruszki przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

3

PIECZEMY TARTĘ

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 35 x 18 cm. Na środek wykładamy wystudzone gruszki, zostawiając margines szerokości około 3 cm. Zawijamy ciasto. Gruszki posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Tartę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 30 minut. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2758,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy