Rosół z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osączamy. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy 3 litry zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 45 minut, usuwając na początku powstającą pianę.
DO KURCZAKA DODAJEMY WŁOSZCZYZNĘ I PRZYPRAWY
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy. Połowę kroimy na duże kawałki i wraz z cebulą, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i 1-2 łyżeczkami soli dodajemy do kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości. Kurę wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
KROIMY WŁOSZCZYZNĘ
Pozostałą włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Bulion przelewamy przez sitko do rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
DOPRAWIAMY ROSÓŁ
Drobno pokrojoną włoszczyznę dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły oraz mięso i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy odcedzony makaron.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4437 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
739,5 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
47,3 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!

Ciasto bałwan w tropikach
Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!