Babka jogurtowa • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
Do misy miksera dodajemy masło i oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
DODAJEMY JAJKA
Do masy wbijamy jajka i dalej ubijamy.
DODAJEMY OLEJ
Gdy masa będzie puszysta, a jej objętość się podwoi, zaczynamy powoli dodawać olej, cały czas ubijając masę. Wyłączamy mikser.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia wprost do misy miksera. Mieszamy wszystko szpatułką.
DODAJEMY JOGURT
Gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i znowu delikatnie mieszamy szpatułką.
PIECZEMY BABKĘ
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień zarumienienia. Potem studzimy - najpierw w formie przez 10-15 minut, potem na kratce do studzenia lub talerzu.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę ciepłej wody oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy.
OZDABIAMY BABKĘ
Wystudzoną babkę polewamy lukrem, a potem ozdabiamy drażami wierzch babki. Gdy lukier stężeje babka jest gotowa do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4363,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
872,8 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
107,3 g
Błonnik
0,4 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!