lamotek.pl

Kurczak w sojowej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Kurczak w sojowej marynacie

Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
sos sojowy - 50 ml
woda - 200 ml
kurczak pałki z kurczaka - 1 kg
ząbek czosnku - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KAWAŁKI KURCZAKA:
myjemy i osuszamy.
2.CZOSNEK KROIMY W:
cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka i przekładamy do dużej miski.
3.DO WARZYW DODAJEMY:
sok wyciśnięty z dwóch cytryn i sos sojowy.
4.SKŁADNIKI MARYNATY MIESZAMY,:
wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie nacieramy.
5.MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ:
spożywczą i wkładamy kurczaka na godzinę do lodówki.
6.KURCZAKA WYJMUJEMY Z:
marynaty.
7.POZOSTAŁĄ MARYNATĘ PRZECEDZAMY:
przez sito.
8.W DUŻYM GARNKU:
rozgrzewamy olej.
9.WKŁADAMY KURCZAKA I:
odcedzone z marynaty cebulę i czosnek.
10.SMAŻYMY DO ZRUMIENIENIA:
przez około 10 minut.
11.PRZECEDZONĄ MARYNATĘ DODAJEMY:
ponownie do kurczaka razem z 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia.
12.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
gotujemy pod przykryciem jeszcze około 40 minut.
13.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
pieprzem.
Kurczak w sojowej marynacie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KAWAŁKI KURCZAKA

myjemy i osuszamy.

2

CZOSNEK KROIMY W

cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka i przekładamy do dużej miski.

3

DO WARZYW DODAJEMY

sok wyciśnięty z dwóch cytryn i sos sojowy.

4

SKŁADNIKI MARYNATY MIESZAMY,

wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie nacieramy.

5

MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ

spożywczą i wkładamy kurczaka na godzinę do lodówki.

6

KURCZAKA WYJMUJEMY Z

marynaty.

7

POZOSTAŁĄ MARYNATĘ PRZECEDZAMY

przez sito.

8

W DUŻYM GARNKU

rozgrzewamy olej.

9

WKŁADAMY KURCZAKA I

odcedzone z marynaty cebulę i czosnek.

10

SMAŻYMY DO ZRUMIENIENIA

przez około 10 minut.

11

PRZECEDZONĄ MARYNATĘ DODAJEMY

ponownie do kurczaka razem z 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia.

12

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

gotujemy pod przykryciem jeszcze około 40 minut.

13

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

342,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

57,1 kcal

🥑

Tłuszcz

3 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy