Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY GRUSZKI
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.
PIECZEMY GRZANKI
Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2243,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,4 kcal
Tłuszcz
4,6 g
Węglowodany
56,7 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem, to idealny dodatek do dań na letnie dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis!