Bułeczki czosnkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W miseczce wymieszaj pokruszone świeże drożdże z 150 ml mleka oraz cukrem. Odstaw na bok, by drożdże mogły zacząć pracować.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, a następnie sól, wlej resztę mleka i zaczyn. Rozmieszaj. Po chwili dodaj także wystudzone, płynne masło i zacznij wyrabiać ciasto. Pod wpływem ugniatania powinno stać się dość miękkie i elastyczne. Po kilku minutach wyrabiania zwiń je w kulę, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO
Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na 10 części, a następnie z każdej uformuj kulki. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz. Przełóż bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp pomiędzy nimi i przykryj ścierką. Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Do miseczki włóż masło, a następnie obierz czosnek z łupiny. Przeciśnij czosnek wprost do masła. Posiekaj drobno pietruszkę (zostaw sobie odrobinę do posypania upieczonych bułeczek) i również dodaj do maślanej masy. Całość dokładnie wymieszaj.
NADZIEWAMY BUŁECZKI
Każdą bułeczkę lekko rozetnij wzdłuż, a następnie nadziej ją czosnkowym masłem. Miseczkę po nadzieniu umyj, a następnie wbij do niej jajko, rozkłóć je widelcem i wysmaruj nim każdą bułeczkę.
PIECZEMY BUŁECZKI
Piecz bułeczki przez ok. 15 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Wyciągnij je, a piekarnika nie wyłączaj.
ŚCIERAMY SER NA TARCE I ZAPIEKAMY
Zetrzyj ser na tarce o większych oczkach, a potem posyp nim bułeczki. Posyp je także pietruszką. Włóż do piekarnika dosłownie na 2 minuty, aby ser lekko się roztopił.
WYCIĄGAMY GOTOWE BUŁECZKI
Gdy ser lekko się stopi, wyciągnij blachę z piekarnika. Bułeczki podawaj ciepłe, ale nie gorące. Możesz bez problemu zostawić je do całkowitego wystygnięcia i serwować na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2929,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,9 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
74,9 g
Błonnik
2,5 g
Białko
19 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z selera
Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!