lamotek.pl

Sałatka szefa w stylu amerykańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Sałatka szefa w stylu amerykańskim

Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

sałata rzymska - 2 szt.
ser cheddar - 70 g
szynka wieprzowa - 50 g
kurczak wędzona pierś - 80 g
seler naciowy - 2 łodygi
ogórek - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 pęczek
pomidorki koktajlowe -
jajko - 2 szt.
cebula - 0,5 szt.
ocet jabłkowy - 3 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżeczki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 0,5 szkl

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Sałatę rzymską i szynkę wieprzową kroimy w paski, ser cheddar i wędzoną pierś kurczaka w kostkę, a łodygi selera naciowego w plasterki.
2.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU:
Pokrojone składniki układamy partiami na dużym talerzu.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Cebulę pokrojoną w ćwiartki łączymy z octem, syropem klonowym, musztardą i oliwą z oliwek w naczyniu blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki, jednolity sos.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę polewamy z wierzchu gotowym dressingiem. Dressing możemy również podać w osobnej kokilce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem: dzięki temu warzywa pozostaną świeże i chrupiące, a kompozycja na talerzu będzie bardziej estetyczna.
Sałatka szefa w stylu amerykańskim

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Sałatę rzymską i szynkę wieprzową kroimy w paski, ser cheddar i wędzoną pierś kurczaka w kostkę, a łodygi selera naciowego w plasterki.

2

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU

Pokrojone składniki układamy partiami na dużym talerzu.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Cebulę pokrojoną w ćwiartki łączymy z octem, syropem klonowym, musztardą i oliwą z oliwek w naczyniu blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki, jednolity sos.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu gotowym dressingiem. Dressing możemy również podać w osobnej kokilce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem: dzięki temu warzywa pozostaną świeże i chrupiące, a kompozycja na talerzu będzie bardziej estetyczna.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1701,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425,4 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy

Sałatka szefa w stylu amerykańskim - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl