lamotek.pl

Kurczak pieczony z kminkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Kurczak pieczony z kminkiem

Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 5 łyżek
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
kurczak pałki z kurczaka - 8 szt.
limonka - 1 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA PATELNI:
rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy.
2.DO PRZYPRAW NA:
patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty.
3.ZDEJMUJEMY PATELNIĘ Z:
ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki.
4.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
5.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.
6.PAŁKI KURCZAKA MYJEMY,:
osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej.
7.ZIMNĄ MARYNATĘ DODAJEMY:
do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka.
8.WKŁADAMY DO LODÓWKI:
na 2 godziny.
9.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
200 stopni.
10.BLACHĘ WYKŁADAMY FOLIĄ:
aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka.
11.WIERZCH KURCZAKA POLEWAMY:
resztą marynaty, która została w torebce.
12.KURCZAKA PIECZEMY OKOŁO:
30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Kurczak pieczony z kminkiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA PATELNI

rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy.

2

DO PRZYPRAW NA

patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty.

3

ZDEJMUJEMY PATELNIĘ Z

ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki.

4

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.

6

PAŁKI KURCZAKA MYJEMY,

osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej.

7

ZIMNĄ MARYNATĘ DODAJEMY

do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka.

8

WKŁADAMY DO LODÓWKI

na 2 godziny.

9

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

200 stopni.

10

BLACHĘ WYKŁADAMY FOLIĄ

aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka.

11

WIERZCH KURCZAKA POLEWAMY

resztą marynaty, która została w torebce.

12

KURCZAKA PIECZEMY OKOŁO

30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2131,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

532,8 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

9,5 g

🥬

Błonnik

48,3 g

💪

Białko

48,3 g

Podobne przepisy