Kurczak pieczony z kminkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA PATELNI
rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kminek oraz paprykę i mieszamy.
DO PRZYPRAW NA
patelni dodajemy zmiażdżony i drobno posiekany czosnek i podsmażamy go około minuty.
ZDEJMUJEMY PATELNIĘ Z
ognia, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
odstawiamy marynatę do całkowitego wystygnięcia.
PAŁKI KURCZAKA MYJEMY,
osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do szczelnej torebki foliowej.
ZIMNĄ MARYNATĘ DODAJEMY
do kurczaka, zamykamy torebkę i mieszamy, aż marynata dokładnie obtoczy kurczaka.
WKŁADAMY DO LODÓWKI
na 2 godziny.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
200 stopni.
BLACHĘ WYKŁADAMY FOLIĄ
aluminiową, smarujemy ją odrobiną oleju, a następnie układamy na niej w odstępach zamarynowane kawałki kurczaka.
WIERZCH KURCZAKA POLEWAMY
resztą marynaty, która została w torebce.
KURCZAKA PIECZEMY OKOŁO
30-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2131,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,8 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
9,5 g
Błonnik
48,3 g
Białko
48,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
Ziemniaczano-kabanosowe ruloniki ze szpinakiem po upieczeniu stają się tak chrupiące, że trudno się im oprzeć. Szybko znikną z sylwestrowego stołu, więc lepiej przygotuj ich dla gości nieco więcej – na zapas!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka z suszonymi jagodami
Przepyszne ciasteczka bez dodatku cukru to idealna przekąska dla dzieci. Sprawdź, jakie są łatwe do przygotowania i smaczne!

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!