lamotek.pl

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki

Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron kritharaki - 300 g
ogórek - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka grillowana piquillo - 220 g
pomidor suszony - 140 g
olej po suszonych pomidorach - 4 łyżki
tuńczyk wędzony - 200 g
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
orzech włoski - 1 garść
natka pietruszki - 0,5 pęczka
mięta świeża - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby go schłodzić i zatrzymać proces gotowania.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plastry. Ząbki czosnku i cebulę bardzo drobno siekamy. Grillowaną paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili, zioła i orzechy włoskie bardzo drobno siekamy.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy olej po suszonych pomidorach. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Na koniec do sałatki dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby go schłodzić i zatrzymać proces gotowania.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plastry. Ząbki czosnku i cebulę bardzo drobno siekamy. Grillowaną paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili, zioła i orzechy włoskie bardzo drobno siekamy.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy olej po suszonych pomidorach. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Na koniec do sałatki dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2431,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

63,2 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy