Grillowane szaszłyki z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UWAGA!
PATYCZKI NA SZASZŁYKI: należy przez co najmniej godzinę moczyć w zimnej wodzie.
PRZYGOTOWANIE PIERSI Z
kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok.
3 X 3
cm).
ZĄBKI CZOSNKU I
liście kolendry drobno siekamy. SKŁADNIKI MARYNATY DOKŁADNIE: mieszamy.
KAWAŁKI KURCZAKA ZALEWAMY
marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
CEBULI NIE OBIERAMY,
cytrynę dokładnie myjemy, parzymy i kroimy w cząstki.
NASTĘPNIE NABIJAMY NA
namoczone wcześniej patyczki do grillowania na przemian: cząstki cytryny, kawałki kurczaka i cebulki.
GRILLUJEMY 5 MINUT
z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1963,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
654,5 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
54,2 g
Błonnik
49,6 g
Białko
49,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.