Serowo-jabłkowa tarta saksońska • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA
spód Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu).
ŁĄCZYMY MASŁO Z
cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY CIASTEM
formę.
NAKŁUWAMY WIDELCEM I
wstawiamy do zamrażarki. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°c.
FORMĘ Z CIASTEM
umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. STUDZIMY.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
JAJKO, ŻÓŁTKO I
cukier ubijamy na puszystą masę.
DODAJEMY SER ORAZ
rodzynki, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW W
syropie Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując.
NA UPIECZONY SPÓD
wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.
PIECZEMY 40-45 MINUT
w temp.
160°C (TERMOOBIEG).
STUDZIMY.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI MALINAMI,
borówkami, jabłkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4195,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,1 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
30,7 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Policzki wołowe
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!