lamotek.pl

Serowo-jabłkowa tarta saksońska • przepis • składniki • przygotowanie

Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Serowo-jabłkowa tarta saksońska

Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
jabłko zielone - 3 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
rodzynki - 80 g
ser twaróg półtłusty - 600 g
cukier - 50 g
migdały blanszowane - 100 g
woda - 50 ml
cukier trzcinowy - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
masło - 15 g
mąka pszenna tortowa - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTOWANIE CIASTA NA:
spód Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu).
3.ŁĄCZYMY MASŁO Z:
cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
4.ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY CIASTEM:
formę.
5.NAKŁUWAMY WIDELCEM I:
wstawiamy do zamrażarki. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°c.
6.FORMĘ Z CIASTEM:
umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. STUDZIMY.
7.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
8.JAJKO, ŻÓŁTKO I:
cukier ubijamy na puszystą masę.
9.DODAJEMY SER ORAZ:
rodzynki, mieszamy.
10.PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW W:
syropie Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując.
11.NA UPIECZONY SPÓD:
wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.
12.PIECZEMY 40-45 MINUT:
w temp.
13.160°C (TERMOOBIEG).:
STUDZIMY.
14.DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI MALINAMI,:
borówkami, jabłkiem.
Serowo-jabłkowa tarta saksońska

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA

spód Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu).

3

ŁĄCZYMY MASŁO Z

cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

4

ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY CIASTEM

formę.

5

NAKŁUWAMY WIDELCEM I

wstawiamy do zamrażarki. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°c.

6

FORMĘ Z CIASTEM

umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. STUDZIMY.

7

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.

8

JAJKO, ŻÓŁTKO I

cukier ubijamy na puszystą masę.

9

DODAJEMY SER ORAZ

rodzynki, mieszamy.

10

PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW W

syropie Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując.

11

NA UPIECZONY SPÓD

wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.

12

PIECZEMY 40-45 MINUT

w temp.

13

160°C (TERMOOBIEG).

STUDZIMY.

14

DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI MALINAMI,

borówkami, jabłkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4195,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

233,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy