lamotek.pl

Kotleciki z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Kotleciki z tofu

Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

seler - 0,25 szt.
marchew - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tofu - 400 g
bułka tarta - 20 g
mąka pszenna - 4 łyżki
napój sojowy - 125 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
woda - 80 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
limonka - 1 szt.
masło orzechowe - 180 g
ocet ryżowy - 2 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
imbir świeży - 1 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI:
Tofu bardzo mocno odciskamy na grubej warstwie ręczników papierowych, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
2.FORMUJEMY I PANIERUJEMY KOTLECIKI:
W osobnej miseczce łączymy napój sojowy, mąkę, oliwę i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Bułkę tartą przesypujemy na talerz.
3.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Kotleciki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Masło orzechowe łączymy w miseczce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ limonki, imbirem oraz czosnkiem startymi na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczką chili. Stopniowo, niewielkimi porcjami, dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy składniki sosu, aż się połączą.
5.PODAJEMY KOTLETY Z SOSEM:
Sos dekorujemy z wierzchu drobno posiekaną papryczką chili. Gotowe kotleciki podajemy z sosem i cząstkami limonki.
Kotleciki z tofu

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Tofu bardzo mocno odciskamy na grubej warstwie ręczników papierowych, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.

2

FORMUJEMY I PANIERUJEMY KOTLECIKI

W osobnej miseczce łączymy napój sojowy, mąkę, oliwę i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Bułkę tartą przesypujemy na talerz.

3

SMAŻYMY KOTLECIKI

Kotleciki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Masło orzechowe łączymy w miseczce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ limonki, imbirem oraz czosnkiem startymi na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczką chili. Stopniowo, niewielkimi porcjami, dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy składniki sosu, aż się połączą.

5

PODAJEMY KOTLETY Z SOSEM

Sos dekorujemy z wierzchu drobno posiekaną papryczką chili. Gotowe kotleciki podajemy z sosem i cząstkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2151,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,8 kcal

🥑

Tłuszcz

35,0 g

🌾

Węglowodany

25,9 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy