Klopsy z dorsza w zalewie octowej • przepis • składniki • przygotowanie
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ
W rondelku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, kurkumę i mielone chili. Mieszamy i gotujemy ok. 3-5 minut, aż smaki się połączą.
SMAŻYMY CEBULĘ I BOCZEK
Cebulę i boczek pokrojone w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSY
Dorsza mielimy drobno za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub drobno siekamy za pomocą bardzo ostrego noża. Przekładamy mięso do miski.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSY
Z masy rybnej formujemy w dłoniach niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
WEKUJEMY KLOPSY
Usmażone klopsy przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dodajemy cebulę z zalewy, przyprawy z zalewy (ziele angielskie, liść laurowy, goździki) i papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Całość zalewamy gorącą zalewą tak, by przykryła klopsy w całości.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1675,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
418,8 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
56,6 g
Błonnik
31,0 g
Białko
31,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!

Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
Szybki w przygotowaniu i pełen protein słodki deser z dodatkiem włoskich ciasteczek, musu i świeżych owoców. Świetny pomysł na coś słodkiego, co nadal jest fit!

Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Lunchbox z serowymi proziakami
Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.