lamotek.pl

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek

Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

białko jaja kurzego - 2 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
masło - 1 łyżka
rzodkiewka - 1 pęczek
ser twaróg półtłusty - 150 g
jogurt grecki - 100 ml
szczypiorek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Natkę rzodkiewki rozdrabniamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET:
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także rozdrobnioną natkę rzodkiewki. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
3.SMAŻYMY OMLET:
Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę jajeczną i smażymy ją pod przykryciem, aż spód delikatnie się zetnie, przez ok. 5 minut. Następnie podważamy brzegi omletu i dodajemy pod spód masło. Rozprowadzamy je po całej powierzchni, ponownie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze chwilę, aż wierzch się zetnie.
4.PRZYGOTOWUJEMY PUSZYSTY TWAROŻEK:
Jogurt krótko mieszamy za pomocą trzepaczki, aby był bardziej puszysty. Następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy twaróg. Szczypiorek siekamy i dodajemy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY OMLET:
Rzodkiewki ścieramy na mandolinie lub kroimy w cienkie plasterki. Na ciepły omlet wykładamy twarożek i układamy rzodkiewki. Danie podajemy od razu, z odrobiną szczypiorku i soli do smaku.
Zielony omlet z białek i puszysty twarożek

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Natkę rzodkiewki rozdrabniamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET

Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także rozdrobnioną natkę rzodkiewki. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.

3

SMAŻYMY OMLET

Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę jajeczną i smażymy ją pod przykryciem, aż spód delikatnie się zetnie, przez ok. 5 minut. Następnie podważamy brzegi omletu i dodajemy pod spód masło. Rozprowadzamy je po całej powierzchni, ponownie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze chwilę, aż wierzch się zetnie.

4

PRZYGOTOWUJEMY PUSZYSTY TWAROŻEK

Jogurt krótko mieszamy za pomocą trzepaczki, aby był bardziej puszysty. Następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy twaróg. Szczypiorek siekamy i dodajemy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY OMLET

Rzodkiewki ścieramy na mandolinie lub kroimy w cienkie plasterki. Na ciepły omlet wykładamy twarożek i układamy rzodkiewki. Danie podajemy od razu, z odrobiną szczypiorku i soli do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

385,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

24,4 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl