Kasza manna z karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsta i aromatyczna kasza manna, która poza tym, że jest klasycznym daniem śniadaniowym, będzie idealnym pomysłem na szybki, słodki lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ MANNĘ
Kaszę, 2 łyżki cukru i cynamon wsypujemy do garnka i zalewamy zimnym mlekiem. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i nadal gotujemy i mieszamy kaszkę przez ok. 1-2 minuty.
POZOSTAWIAMY KASZĘ DO NAPĘCZNIENIA
Gotową kaszę przekładamy do miseczek, które przykrywamy talerzykami lub bawełnianą ściereczką, aby kasza napęczniała, ale nie wyschła.
KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w cienkie plastry. Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i gruszkę i karmelizujemy, nie przewracając, na bardzo małym ogniu.
PODAJEMY KASZĘ MANNĘ
Pistacje bardzo drobno siekamy. Każdą miseczkę z kaszą polewamy łyżką śmietanki i układamy na niej owoce. Gotowe danie posypujemy pistacjami i podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1589,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,3 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Łososiowe fajitas
Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!