lamotek.pl

Patatas bravas z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Przystawka, o której słyszeli w całej Hiszpanii, czyli patatas bravas! Według przepisu Kingu podane z aromatycznym chorizo, które wzbogaca danie o dodatkowe, jeszcze ostrzejsze nuty.

Patatas bravas z chorizo

Przystawka, o której słyszeli w całej Hiszpanii, czyli patatas bravas! Według przepisu Kingu podane z aromatycznym chorizo, które wzbogaca danie o dodatkowe, jeszcze ostrzejsze nuty.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 1 kg
chorizo - 200 g
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz cayenne - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sos pomidorowy - 250 g
ocet - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
cukier - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, a następnie na skos, by powstały trójkąty. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BRAVAS:
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Cebulkę podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne i całość przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy i ocet oraz doprawiamy całość cukrem i solą. Sos gotujemy, aż się zredukuje.
3.SMAŻYMY CHORIZO:
Suchą patelnię stopniowo, ale dość mocno rozgrzewamy. Chorizo kroimy w plastry i smażymy, aż się zarumieni. Gotową kiełbaskę przekładamy na ręcznik kuchenny, aby odciekła z nadmiaru tłuszczu.
4.SMAŻYMY ZIEMNIAKI:
W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy podgotowane ziemniaki na lekko złoty kolor.
5.PODAJEMY PATATAS BRAVAS:
Ziemniaczki mieszamy na talerzu z chorizo i skrapiamy je sosem bravas.
Patatas bravas z chorizo

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, a następnie na skos, by powstały trójkąty. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BRAVAS

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Cebulkę podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne i całość przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy i ocet oraz doprawiamy całość cukrem i solą. Sos gotujemy, aż się zredukuje.

3

SMAŻYMY CHORIZO

Suchą patelnię stopniowo, ale dość mocno rozgrzewamy. Chorizo kroimy w plastry i smażymy, aż się zarumieni. Gotową kiełbaskę przekładamy na ręcznik kuchenny, aby odciekła z nadmiaru tłuszczu.

4

SMAŻYMY ZIEMNIAKI

W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy podgotowane ziemniaki na lekko złoty kolor.

5

PODAJEMY PATATAS BRAVAS

Ziemniaczki mieszamy na talerzu z chorizo i skrapiamy je sosem bravas.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3563,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

890,9 kcal

🥑

Tłuszcz

68,3 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

18,4 g

Podobne przepisy

Patatas bravas z chorizo - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl