Zupa z batatów i dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Dynię obieramy, kroimy na pół, nasiona usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy.
GOTUJEMY I DOPRAWIAMY
Dynię, cebulę i słodkie ziemniaki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy.
ZUPĘ MIKSUJEMY
Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy na talerze, dekorujemy każdorazowo odrobiną śmietany. Podajemy posypaną ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1161,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,3 kcal
Tłuszcz
7,3 g
Węglowodany
54,4 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z grillowaną marchewką
Letnia sałatka z nutą słodyczy i pyszną grillowaną marchewką. Idealna na grilla lub lunch w ciepły dzień.

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Rosół z kaczki
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!

Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!