lamotek.pl

Zupa z batatów i dyni • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Zupa z batatów i dyni

Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 600 g
bulion warzywny - 800 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 10 g
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżka
śmietana 30% - 75 ml
dynia piżmowa - 600 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Dynię obieramy, kroimy na pół, nasiona usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy.
2.GOTUJEMY I DOPRAWIAMY:
Dynię, cebulę i słodkie ziemniaki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy.
3.ZUPĘ MIKSUJEMY:
Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy na talerze, dekorujemy każdorazowo odrobiną śmietany. Podajemy posypaną ziołami.
Zupa z batatów i dyni

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Dynię obieramy, kroimy na pół, nasiona usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy.

2

GOTUJEMY I DOPRAWIAMY

Dynię, cebulę i słodkie ziemniaki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy.

3

ZUPĘ MIKSUJEMY

Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy na talerze, dekorujemy każdorazowo odrobiną śmietany. Podajemy posypaną ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1161,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,3 g

🌾

Węglowodany

54,4 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Zupa z batatów i dyni - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl