lamotek.pl

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi

Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 250 g
woda - 750 ml
żelatyna - 3 łyżki
limonka - 3 szt.
mleczko kokosowe - 500 ml
owoce liczi - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ NAMACZAMY:
w kilku łyżkach zimnej wody. 700 ML WODY: i cukier mieszamy razem w garnku.
2.DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ:
z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki.
3.CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY RAZEM,:
stale mieszając.
4.GDY MIKSTURA ZACZNIE:
wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści.
5.NA KOŃCU DODAJEMY:
mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników.
6.GOTOWĄ GALARETKĄ NAPEŁNIAMY:
pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. SYROP ODDZIELAMY OD: liczi .
7.DO SYROPU DODAJEMY:
50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem.
8.GDY SYROP ZACZNIE:
wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
9.
SYROP CHŁODZIMY.
10.GDY ZACZNIE ŻELOWAĆ,:
wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi.
11.PONOWNIE WKŁADAMY DO:
lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.
12.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.
Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ NAMACZAMY

w kilku łyżkach zimnej wody. 700 ML WODY: i cukier mieszamy razem w garnku.

2

DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ

z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki.

3

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY RAZEM,

stale mieszając.

4

GDY MIKSTURA ZACZNIE

wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści.

5

NA KOŃCU DODAJEMY

mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników.

6

GOTOWĄ GALARETKĄ NAPEŁNIAMY

pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. SYROP ODDZIELAMY OD: liczi .

7

DO SYROPU DODAJEMY

50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem.

8

GDY SYROP ZACZNIE

wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

9

SYROP CHŁODZIMY.

10

GDY ZACZNIE ŻELOWAĆ,

wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi.

11

PONOWNIE WKŁADAMY DO

lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.

12

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2145,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

268,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

42 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy