lamotek.pl

Herbaciane paluszki • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Herbaciane paluszki

Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
cukier puder - 60 g
cukier wanilinowy - 45 g
jajko - 2 szt.
masło - 100 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
mąka migdałowa - 100 g
mąka pszenna - 150 g
herbata earl grey - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.NOŻEM SIEKAMY SKŁADNIKI:
Mąkę pszenną i cukier puder przesiewamy. Na deskę wysypujemy mąkę, cukier puder i mączkę migdałową. Dodajemy schłodzone masło, pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Herbatę oraz cukier waniliowy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy połowę skórki otartej z pomarańczy i rozcieramy. Mieszankę dodajemy do mąki i siekamy.
2.HERBACIANE PALUSZKI UKŁADAMY NA BLASZCE:
Dodajemy żółtka i siekamy do połączenia składników. Następnie ciasto zagniatamy (jeśli ciasto nie będzie się kleić, możemy dodać odrobinę zimnej wody). Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Z góry lekko spłaszczamy, a następnie tniemy nożem ukośnie na kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY CUKIER DO OBSYPANIA CIASTEK:
W moździerzu rozcieramy herbatę z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy drugą połowę skórki pomarańczowej i jeszcze chwilę rozdrabniamy. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz. Wypieczone, jeszcze gorące paluszki obtaczamy w cukrowej posypce i odkładamy na bok do wystudzenia.
Herbaciane paluszki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 35

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NOŻEM SIEKAMY SKŁADNIKI

Mąkę pszenną i cukier puder przesiewamy. Na deskę wysypujemy mąkę, cukier puder i mączkę migdałową. Dodajemy schłodzone masło, pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Herbatę oraz cukier waniliowy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy połowę skórki otartej z pomarańczy i rozcieramy. Mieszankę dodajemy do mąki i siekamy.

2

HERBACIANE PALUSZKI UKŁADAMY NA BLASZCE

Dodajemy żółtka i siekamy do połączenia składników. Następnie ciasto zagniatamy (jeśli ciasto nie będzie się kleić, możemy dodać odrobinę zimnej wody). Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Z góry lekko spłaszczamy, a następnie tniemy nożem ukośnie na kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY CUKIER DO OBSYPANIA CIASTEK

W moździerzu rozcieramy herbatę z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy drugą połowę skórki pomarańczowej i jeszcze chwilę rozdrabniamy. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz. Wypieczone, jeszcze gorące paluszki obtaczamy w cukrowej posypce i odkładamy na bok do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2866 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,6 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

32,9 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy