lamotek.pl

Gofry na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Gofry na dwa sposoby

Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko - 200 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
whisky - 20 ml
borówki - 80 g
mąka pszenna - 185 g
mleko 3,2% - 70 ml
drożdże świeże - 20 g
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 100 g
cukier trzcinowy - 100 g
rum - 10 ml
śmietana 30% - 200 ml
truskawka - 150 g
cukier - 75 g
żelatyna - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
ŚMIETANKĘ: włóż do lodówki na tyle wcześnie, aby była bardzo zimna. MOCNO SCHŁODOZNĄ ŚMIETANKĘ: ubij.
2.GOFRY TRADYCYJNE MĄKĘ:
i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
3.MASŁO ROZPUSZCZAMY I:
delikatnie studzimy, aby nie było gorące.
4.CUKIER UCIERAMY Z:
żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy.
5.CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA:
pomocą trzepaczki.
6.BIAŁKA UBIJAMY ZA:
pomocą miksera.
7.DO MISKI Z:
żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
8.MIESZAMY TAK DŁUGO,:
aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. MIESZAMY.
9.NA SAM KONIEC:
możemy dodać alkohol.
10.CIASTO NA GOFRY:
odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.
11.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
12.GOFRY DROŻDŻOWE TYPU:
belgijskiego Mąkę przesiewamy przez sito.
13.DROŻDŻE ROZCIERAMY Z:
połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję.
14.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
temperatury 35-40 stopni C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło.
15.DO PŁYNNYCH DROŻDŻY:
stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko.
16.MOŻEMY DODAĆ:
alkohol. MIESZAMY.
17.1 JAJO I:
1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego.
18.DO CIASTA DODAJEMY:
ubite jajka i pozostałą część mąki.
19.
CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY.
20.CIASTO PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ:
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
21.WYROŚNIĘTE CIASTO MIESZAMY:
i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).
22.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
23.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
24.OWOCE W ŻELU:
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier.
25.CZĘSTO MIESZAMY (OD:
momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
26.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
30 ml wody.
27.MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ MIESZAMY:
z 20 ml wody.
28.DO OWOCÓW DODAJEMY:
zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.
29.NA KONIEC DODAJEMY:
napęczniałą żelatynę. MIESZAMY.
30.NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z:
ognia i studzimy.
31.*JEŚLI SPODZIEWASZ SIĘ:
gości, pomnóż składniki na gofry tradycyjne i drożdżowe gofry x 3!
Gofry na dwa sposoby

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

ŚMIETANKĘ: włóż do lodówki na tyle wcześnie, aby była bardzo zimna. MOCNO SCHŁODOZNĄ ŚMIETANKĘ: ubij.

2

GOFRY TRADYCYJNE MĄKĘ

i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

3

MASŁO ROZPUSZCZAMY I

delikatnie studzimy, aby nie było gorące.

4

CUKIER UCIERAMY Z

żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA

pomocą trzepaczki.

6

BIAŁKA UBIJAMY ZA

pomocą miksera.

7

DO MISKI Z

żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

8

MIESZAMY TAK DŁUGO,

aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. MIESZAMY.

9

NA SAM KONIEC

możemy dodać alkohol.

10

CIASTO NA GOFRY

odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.

11

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

12

GOFRY DROŻDŻOWE TYPU

belgijskiego Mąkę przesiewamy przez sito.

13

DROŻDŻE ROZCIERAMY Z

połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję.

14

MLEKO PODGRZEWAMY DO

temperatury 35-40 stopni C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło.

15

DO PŁYNNYCH DROŻDŻY

stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko.

16

MOŻEMY DODAĆ

alkohol. MIESZAMY.

17

1 JAJO I

1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego.

18

DO CIASTA DODAJEMY

ubite jajka i pozostałą część mąki.

19

CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY.

20

CIASTO PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ

i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

21

WYROŚNIĘTE CIASTO MIESZAMY

i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).

22

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

23

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

24

OWOCE W ŻELU

W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier.

25

CZĘSTO MIESZAMY (OD

momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).

26

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

30 ml wody.

27

MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ MIESZAMY

z 20 ml wody.

28

DO OWOCÓW DODAJEMY

zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.

29

NA KONIEC DODAJEMY

napęczniałą żelatynę. MIESZAMY.

30

NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z

ognia i studzimy.

31

*JEŚLI SPODZIEWASZ SIĘ

gości, pomnóż składniki na gofry tradycyjne i drożdżowe gofry x 3!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4714,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1178,5 kcal

🥑

Tłuszcz

62,6 g

🌾

Węglowodany

130,1 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy

Gofry na dwa sposoby - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl