Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY JEDEN WIĘKSZY
garnek oraz jeden mniejszy garnek do gotowania na parze blender Krem z groszku W garnku rozpuszczamy kawałek masła (około 70 g), na którym smażymy drobno posiekane 2/3 cebuli i por.
SMAŻYMY OKOŁO 2-3
minut.
DODAJEMY GAŁĄZKĘ ŚWIEŻEGO
tymianku, szczyptę soli i cukru.
CUKIER KARMELIZUJEMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2/3
groszku, krótko smażymy i podlewamy rosołem, a następnie krótko gotujemy, tak aby groszek nie stracił koloru. DOLEWAMY ŚMIETANĘ I: miksujemy.
POWSTAŁY KREM PRZECIERAMY
przez drobne sitko.
DUSZONA SAŁATA LODOWA
Sałatę kroimy na większe kawałki, żeby po usmażeniu pozostała chrupiąca.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.
RESZTĘ CEBULI RÓWNIEŻ
drobno kroimy i smażymy na pozostałym maśle (ok. 30 G).
DODAJEMY GROSZEK, SOLIMY
i pieprzymy.
NASTĘPNIE DODAJEMY GAŁĄZKĘ
posiekanego tymianku.
KRÓTKO SMAŻYMY, DODAJEMY
pokrojoną sałatę lodową oraz pomidory.
FILETY Z ŁOSOSIA
na parze Filety z łososia solimy i pieprzymy.
W DUŻYM GARNKU
gotujemy wodę.
DODAJEMY POKROJONĄ W
plasterki cytrynę oraz gałązkę tymianku.
DNO MNIEJSZEGO GARNKA
z dziurami smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim łososia, a następnie garnek ten wsadzamy do większego garnka tak, aby nie dotykał wrzącej wody.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
ŁOSOSIA PRZYGOTOWUJEMY NA
parze około 3-5 minut.
JAK PODAWAĆ W
głębokim talerzu umieszczamy foremkę.
WYPEŁNIAMY JĄ DUSZONĄ
sałatą lodową, lekko przyciskamy, a następnie ostrożnie usuwamy foremkę.
NA SAŁACIE LODOWEJ
układamy łososia i dookoła dekorujemy kremem groszkowym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3163,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
790,9 kcal
Tłuszcz
56,1 g
Węglowodany
21,2 g
Błonnik
48,3 g
Białko
48,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Orzeźwiająca sałatka z melonem
Kiedy na dworze panują upały, apetyt lubi płatać figle. Warto spróbować wtedy lekkiej i pysznej sałatki z melonem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!