Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ptysie w zupełnie nowej, świątecznej odsłonie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni. Idealnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser na święta.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Wodę, mleko i masło umieszczamy w garnku, zagotowujemy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Bez zdejmowania garnka z ognia przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto energicznie i dokładnie mieszamy przy pomocy łopatki, nadal w garnku na ogniu, do momentu, aż stanie się jednolitą masą bez grudek. Następnie odkładamy je na bok na ok. 30 minut, aby przestygło.
UCIERAMY CIASTO
Za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Miksujemy na średnich obrotach. Uważnie obserwujemy konsystencję ciasta - powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego.
SZPRYCUJEMY PTYSIE
Blachę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z ząbkami i na blachę szprycujemy rozetki o średnicy ok. 4 cm.
PIECZEMY PTYSIE
Ptysie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu nagrzanym do temp. 180°C. Po upieczeniu ptysie odstawiamy do wystudzenia.
UBIJAMY JAJKA NA MUS
W misce ustawionej nad kąpielą wodną ubijamy cukier i jajka. W trakcie ubijania dodajemy espresso. Kiedy masa się napowietrzy, zdejmujemy ją na chwilę z kąpieli wodnej i dodajemy przyprawę korzenną. Następnie ponownie umieszczamy miskę nad kąpielą wodną i jeszcze chwilę ubijamy.
ŁĄCZYMY UBITE JAJKA Z CZEKOLADĄ
Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę mleczną i deserową. Czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, i ponownie mieszamy do czasu połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ I ŁĄCZYMY JĄ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu (nie musi być ubita na sztywno). Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę do wystudzonej masy czekoladowej, ciągle mieszając. Mus przelewamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny.
GOTUJEMY WIŚNIE
Wiśnie i cukier umieszczamy na patelni. Gotujemy chwilę na bardzo małym ogniu, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy przyprawę korzenną i czekamy, aż część soku z wiśni odparuje.
ZAGĘSZCZAMY SOS
W miseczce dokładnie mieszamy wino z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wlewamy do gotujących się wiśni i ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4424 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
553 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
67,8 g
Błonnik
1,3 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Kruche ciasto ze śliwkami
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!